6/05/2015

Stimularea investitorilor individuali(business angels)-partea a II-a

Persoana fizica care vrea sa devina investitor individual (business angels)la societatile care indeplinesc conditiile prevazute de Legea 120/2015(le-am prezentat  aici) trebuie sa
indeplineasca cumulativ aceste conditii:
-este persoana din afara societatii si dobandeste calitatea de  asociat prin APORTUL IN NUMERAR la capitalul social,prin majorarea capitalului social in urma emiterii de noi parti sociale.
Investitorul dobandeste astfel partile sociale la valoarea nominala,cu prima de emisiune aferenta aportului pe care l-a  adus,la data majorarii capitalului social. -investeste o suma intre 3000 de euro si 200.000 de euro,echivalentul in lei la cursul BNR din data efectuarii operatiunii.
Plata valorii partilor sociale se va efectua prin virament bancar,dintr-un cont deschis la o banca de pe teritoriul Romaniei.
Suma cuprinsa intre 3000 de euro si 200.000 de euro se calculeaza cumulat(in cazul in care sunt mai multi investitori in  firma)
-banii investiti in societate vor fi folositi doar pentru indeplinirea operatiunilor ce decurg din obiectul principal de activitate
si pe baza planului de afaceri pentru care investitorul a contribuit financiar.
-investitorul nu are fapte inscrise in cazierul fiscal
-investitorul nu a fost condamnat pentru infractiuni de fals in inscrisuri,evaziune fiscala, coruptie, delapidare,de spalare a banilor ,infractiuni contra patrimoniului si pentru terorism.
-detine max 49% din capitalul societatii in care investeste.
In cazul mai multor investitori,acestia vor detine in total  49% din capitalul social.
FACILITATILE FISCALE se acorda pentru maximum 49% din capitalul social,in functie de partile sociale detinute:
-business angel este scutit de la plata impozitului,pentru o perioada de 3 ani,de la data investitiei.
-business angel nu va plati impozit pentru castigul obtinut 
din transferul partilor sociale,cu conditia ca acest transfer sa se efectueze dupa trecerea a minimum 3 ani de la data dobandirii.
La Registrul Comertului,odata cu depunerea cererii de inregistrare pentru majorarea capitalului social se va depune si actul constitutiv al firmei care trebuie sa contina si urmatoarele  clauze:
-participarea la profit si pierderi a asociatilor este proportionala cu partile sociale detinute de fiecare asociat
-deciziile privind planul de afaceri si renuntarea la impartirea profitului aferent investitiei,se ia cu acordul tuturor asociatilor.