6/30/2015

Salariul minim brut majorat de la 1 iulie

Incepand cu 1 iulie 2015 ,adica de maine,salariul minim brut garantat in plata se majoreaza la 1050 lei.
Angajatorii au obligatia sa faca modificarile necesare.
Inca din decembrie 2014 v-am anuntat , pe langa majorarea care a avut loc de la 1 ianuaie si de acesta majorare.
Iata aici articolul http://fin8conta.blogspot.com/2014/12/majorarea-salariului-minim-brut.html.
Este bine sa il recititi, cuprinde tariful orar  si recomandari pentru angajatori.

6/28/2015

Software gratuit (legal)

Am promis inca de la deschiderea acestui site ca voi posta multe informatii utile care sa va fie de folos la inceput de drum,la deschiderea unei afaceri.
M-am tinut de cuvant .
Ramasesem datoare ,totusi cu un articol despre software.
Ati pornit o afacere cu bani putini,bine calculati sau ca pesoana fizica ,aveti un calculator insa nu si bani pentru licente?
Iata cate alternative LEGALE:
(software pus la dispozutia publicul gratuit,chiar de catre producator)
1. Nu va permiteti o licenta Windows? Aveti o alternativa--descartati Linux de pe internet.

2.Aveti desigur, o conexiune la internet si va trebuie un browser.Iata cateva variante:
-Chrome de la Google
- Firefox de la Mozilla
-Avant de la Avant Force
-Opera de la Opera Software

3.Aveti nevoie si de un client de mail ca sa va puteti gestiona  mai bine corespondenta.
Posibilitati free:
-Opera Mail de la Opera Software
-Trunderbird de la Mozilla
- Outlook Express 

4.Trebuie sa editati diferite documente,sa faceti tabele, prezentari,etc .
Alternative  gratuite la  Microsoft Office:
-Apache Open Office
-Libre Office
-Kingsoft Office

5.Navigand pe internet aveti nevoie si de un antivirus pentru protectia datelor. Software antivirus gratuit:
-Avast
-AVG
-Avira.
In afara de acestea ,firme mari din domeniu(Bitdefender,Kaspersky,MC Afee,Eset si nu nu mai), pun de regula la dispozitia utilizatorilor variante TRIAL ale antivirusului,de regula cea mai noua varianta.
Le puteti folosi in acea perioada.
SFAT:DESCARTATI SOFTWARE NUMAI DE PE SITE-URILE OFICIALE ALE PRODUCATORILOR.





6/26/2015

Semnatura electronica(2)-regimul juridic, obligatii furnizori, obtinerea semnaturii



In continuarea articolului precedent privind semnatura electronica  voi indica aici regimul juridic al semnaturii electronice.
Inscrisul in forma electronica ,caruia i s-a incorporat,atasat sau i s-a asociat logic o semnatura electronica extinsa ,bazata pe un certificat calificat si generata cu ajutorul unui dispozitiv securizat de creare a semnaturii electronice ,este asimilat in ceea ce priveste conditiile si efectele sale ,cu inscrisul sub semnatura privata..
Inscrisul in forma electronica,caruia i s-a incorporat ,atasat sau i s-a asociat  logic o semnatura electronica,recunoscut de catre cel caruia i se opune are acelasi efect ca  actul   autentic intre cei care l-au subscris si cei care le reprezinta drepturile.
In situatiile in care, potrivit legii,forma scrisa este ceruta ca o conditie de  proba sau  validitate  a unui act juridic,un inscris in forma electronica indeplineste aceasta conditie  ceruta daca i s-a   incorporat sau atasat o semnatura electronica extinsa bazata pe un  certificat calificat si generata prin intermediul unui dispozitiv  securizat de creare a semnaturii.
In cazul in care una dintre parti nu recunoaste inscrisul sau semnatura , instanta va  dispune  intotdeauna ca  verificarea sa se faca prin expertiza tehnica de specialitate .
Expertul este dator sa ceara certificate calificate , precum si orice alte documente necesare  potrivit legii ,pentru indentificarea titularului de certificat .
Partea care invoca in fata instantei semnatura  electronica extinsa trebuie sa dovedeasca ca  aceasta indeplineste conditiile mai sus mentionate.
Partea care invoca in instanta un certificat calificat trebuie sa dovedeasca ca  furnizorul de servicii de certificare indeplineste conditiile prevazute de lege.
Furnizorii de servicii de certificare .
Furnizarea serviciilor de certificare se desfasoara cu respectarea actelor normative in vigoare.
Furnizorii de servicii de certificare au obligatia sa notifice cu 30 de zile inainte de inceperea activitatii autoritatea de reglemntare si supraveghere in domeniu. cu privire la data inceperii activitatii.
Ei trebuie sa comunice autoritatii din domeniu toate informatiile referitoare la procedurile de securitat si de certificare utilizate ,precum si orice alte informatii  cerute de aceasta autoritate.
Furnizorul de servicii de certificare va asigura accesul la toate informatiile necesare  utilizarii  corecte si in conditii de siguranta  a servciciilor sale .
Informatiile vor fi furnizate anterior nasterii oricarui raport  contractual cu persoana care cere  eliberarea unui certificat .
Aceste informatii vor face referire la:procedura ce trebuie urmata in scopul crearii si verificarii semnaturii electronice;tarifele percepute ;modalitatile si conditiile concrete de  utilizare a certificatelor inclusiv limitele impuse utilizarii acestora, cu conditia ca aceste   limite sa poata fi cunoscute de terti;
obligatiile care incuba, potrivit legii 455/2001,titularului certificatului si furnizorului de servicii de certificare;existenta unor acreditari ;conditiile contractuale de eliberare a certificatului inclusiv eventualele  limitari ;caile de solutionare a conflictelor;orice alte  conditii stabilite de autoritatea de reglementare  si supraveghere in domeniu .
Furnizorul de servicii de certificare va transmite solicitantului un exemplar al certificatului.
Dupa acceptarea de catre solicitant a certificatului,furnizorul va inscrie certificatul in registrul special   prevazut de lege.
Furnizorii de servicii de certificare si angajatii lor sunt obligati la pastrarea secretului  informatiilor  incredintate.
Daca se foloseste un pseudonim indentitatea titularului nu poate fi divulgata decat cu  acceptul  persoanei in cauza sau la solicitatea autoritatilor daca actioneaza in  limitele  prevazute de lege.
Mentiuni cuprinse obligatoriu in certificatul calificat:
se indica faptul ca certificatul a fost eliberat cu titlu de certificat calificat ;datele de  indentificare ale furnizorului;numele semnatarului sau pseudonimul acestuia, indentificat ca atare precum si alte atribute specifice semnatarului, daca sunt relevante;cnp; datele de indentificare a semnaturii;perioada de valabilitate a certificatului calificat;semnatura electronica extinsa a furnizorului de servicii;daca este cazul  limitele utilizarii  certificatului  calificat sau    limitele valorice ale operatiunilor
 pentru care este utilizat.
Furnizorul va atribui semnatarului un cod de indentificare unica.
Furnizorii de servicii de certificare figureaza intr-un registru care se constituie si se  actualizeaza de catre autoritatea publica specializata in domeniu ;acest registru  este  considerat ca evidenta oficiala a  furnizorilor de servicii de certificare.
Titularii de certificate au obligatia sa ceara de indata revocarea certificatelor daca:
-au pierdut datele de creare a semnaturii electronice;au motive sa creada aceste date  au ajuns la cunostiinta  unui tert neautorizat;informatiile esentiale cuprinse in  certificat  nu mai corespund realitatii.
Obtinerea certificatului
Persoanele care doresc sa obtina un certificat se vor adresa cu o cerere unui furnizor de  servicii de certificare.
Asa cum am mentionat mai sus acesta are obligatia sa furnizeze cel putin informatiile  pe care le-am  enumerat.
Dupa ce v-ati informat va trebui sa semnati un acord, sa furnizati datele necesare, sa  semnati contractul, efectuati plata si pe baza actului de indentitate si a dovezii platii vi  se elibereaza certificatul.
Durata maxima pentru eliberarea certificatului este de 5 zile, conform legii.
Am scris aceste doua articole despre semnatura electronica deoarece consider ca aceste  informatii sunt utile multora, avand in vedere ca toti agentii economici au obligatia sa  depuna raportarile in sistem electronic, iar pentru aceasta este  obligatorie  semnatura  electronica.
Ma gandesc ca aceste informatii sunt utile si pentru cei care vor sa semneze contracte  sau  alte documente in sistem electronic , in defavoarea contractelor scrise semnate   in mod  traditional.
Consider ca  acestea sunt informatii utile si pentru alte categorii care doresc doar sa fie  bine  informate si sa isi protejeze drepturile.















<html>
<head>
<title>fin8conta.blogspot.com<meta name="description"content Semnatura electronica(2)
regimul juridic,obligatiile furnizorilor,obtinerea semnaturii</head><body>

</head>
<body>
h1>fin8conta.blogspot.com<h1>
<h2>Semnatura electronica(2)-regimul juridic, obligatiile furnizorilor,obtinere semnatura<h2/>


6/25/2015

Semnatura electronica


Legea 455/2001 stabileste regimul juridic al semnaturii electronice si al inscrisurilor in   forma electronica.
Legea mai sus mentionata stabileste si conditiile furnizarii de servicii de certificare  a semnaturilor electronice.
Legea 455/2001 defineste semnatura electronica ca fiind date in forma electronica care sunt atasate sau logic asociate cu alte date in forma electronica si care servesc  ca  metoda de indentificare.
Semnatura electronica extinsa este definita ca fiind acea semnatura electronica care   indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
-este legata in mod unic de semnatar
-asigura indentificarea semnatarului
-este creata prin mijloace controlate exclusiv de semnatar
-este legata de datele in forma electronica la care se raporteaza in asa fel incat orice  modificare  ulterioara  a acestora este indentificabila.
Datele in forma electronica sunt reprezentari ale informatiei intr-o forma conventionala  adecvata crearii, prelucrarii, trimiterii, primirii sau stocarii acesteia prin mijloace   electronice.
Inscrisul in forma electronica reprezinta o colectie de date in forma electronica intre care  exista relatii logice si functionale si care redau litere,cifre sau orice alte  caractere cu  semnificatie   inteligibila, destinate a fi citite prin intermediul unui soft informatic sau  al altui  procedeu similar.
Semnatar este persoana care detine un dispozitiv de creare a semnaturii electronice si  care actioneaza fie in nume propriu, fie ca reprezentant al unui tert.
Datele de creare a semnaturii electronice reprezinta orice date in forma electronica cu caracter de unicitate ,cum ar fi coduri sau chei criptografice private ,care  sunt   folosite  de  semnatar  pentru crearea unei semnaturi electronice.
Dispozitivele de creare a semnaturii electronice reprezinta software si/sau  hardware configurate , utilizate pentru a implementa  datele de creare a semnaturii
electronice.
Dispozitiv securizat de creare a semnaturii electronice reprezinta acel dispozitiv de  creare a semnaturii electronice care indeplineste toate aceste conditii:
-datele de creare a semnaturii  utilizate pentru generarea acesteia sa poata aparea o singura data si confidentiialitatea acestora sa fie asigurata.
-datele de creare a semnaturii sa nu poata fi deduse
-semnatura sa fie protejata impotriva falsificarii prin mijloacele tehnice disponibile la  momentul   generarii acesteia.
-datele de creare a semnaturii sa poata fi protejate in mod efectiv de catre semnatar  impotriva   utilizarii acestora de catre persoane  neautorizate.
-sa nu modifice datele in forma electronica care trebuie sa fie semnate, si nici sa nu  impiedice  ca acestea sa fie prezentate semnatarului inainte de finalizarea procesului de semnare.
Datele de verificare a semnaturii electronice =coduri sau chei criptografice publice  care sunt utilizate in scopul verificarii unei semnaturi electronice.
Dispozitiv de verificare a semnaturii electronice =software si/sau hardware configurat   utilizat  pentru a implementa datele de verificare a semnaturii electronice.
Certificatul = o colectie de date in forma electronica  ce atesta legatura dintre datele de verificare a semnaturii electronice si o persoana, confirmand indentitatea  acesteia.
Certificatul calificat=certificatul care satisface cerintele prevazute de art 18 din  lege si este emis  de un furnizor de servicii de certificare autorizat pentru aceasta conform art 20 din lege.
In acest articol am incercat sa va familiarizez cu ceea ce inseamna semnatura  electronica si  dispozitivele/certificatele necesare pentru aceasta.
Intr-o postare viitoare voi indica si modalitatea prin care puteti obtine certificat pentru semnatura  electronica.







</head>
<body>
<h1>fin8conta.blogspot.com<h1>
<h2>semnatura electronica<h2/>



6/23/2015

Evaluarea stocurilor la iesirea din gestiune

Evaluarea stocurilor la iesirea din gestiune (descarcarea de gestiune) se efectueaza  prin aplicarea uneia dintre cele trei metode recunoscute legal:  FIFO, LIFO si  CMP.
1.FIFO (numita si metoda" primul intrat-primul iesit")-bunurile se evalueaza la costul de achizitie sau productie a primului lot intrat in gestiune.
Pe masura ce se epuizeaza acel lot, stocurile respective se scad la costul urmatorului  lot, in ordine cronologica.
EX: se achitizioneaza marfuri de la furnizorul "X"astfel
pe data de 5 nov 2013 100 buc x 6 lei buc= 600 lei
pe data de 20 nov         100 buc x6,5 lei  =650 lei

Se efectueaza vanzari  astfel
-pe 10 nov cu factura nr 1 se vand 20 buc la pretul de 8 lei buc =160 lei:in acest caz descarcarea de gestiune se va face la pretul de 6 lei (20 bucx6 lei=120 lei)

-pe data de 21 nov se vand 90 buc la pretul de 8 lei=720 lei: in acest caz descarcarea  de gestiune  se va face astfel:
80 buc x 6 lei=480 lei
10 buc x6,6 lei=65 lei
total=               545 lei

2.LIFO (numita si metoda"ultimul intrat-primul iesit")-bunurile se evalueaza la pretul  de achizitie sau productie al ultimei intrari, apoi lotul anterior, si tot asa pana la epuizarea stocului.
Nu voi mai da alt exemplu, urmarind expemlul anterior, descarcarea se face exact  invers adica intai marfurile achititionate la pretul de 6,5 lei, apoi cele achitizionate  la 6 lei.

3.CMP (metoda costului mediu ponderat) se calculeaza prin obtinerea mediei costurilor bunurilor similare aflate in stoc la inceputul perioadei +costurile medii ale bunurilor achizitionate in perioada curenta.

In exemplul nostru vom insuma cel doua loturi 600+650=1250 lei/200buc
PMC in cazul nostru este de 6,25 lei /buc




</head>
<body>
<h1>http://fin8conta.blogspot.com<h1>
<h2>Evaluarea stocurilor la iesirea din gestiune<h2/>

6/20/2015

Modificari in organizarea loteriei bonurilor fiscale

Au fost aduse modificari actului normativ care reglementeaza organizarea loteriei bonurilor fiscale.
Dupa cum stiti la prima loterie a bonurilor fiscale organizata de Ministerul Finantelor au fost foarte multi castigatori iar acest lucru a dus la castiguri foarte mici pentru fiecare bon declarat castigator.
Pentru a evita noi situatii de acest gen,s-a modificat actul normativ .
Iata care sunt modificarile:
-s-a limitat numarul bonurilor fiscale la maximum100.
-in situatia ca vor fi mai multe bonuri fiscale valabile se va organiza o tombola si vor fi extrase aleatoriu 100 de bonuri.
-unitatea ANAF unde s-a depus bonul fiscal original va elibera posesorului o copie a bonului pe care va mentiona ca este conform cu originalul si numarul unic atribuit automat de soft.
-se va publica pe site-urile ANAF si Ministerului Finantelor
lista cu bonurile fiscale depuse pentru revendicarea premiului.


6/18/2015

Nomenclatorul documentelor financiar contabile


In unele postari anterioare am abordat tema intocmirii si utilizarii documentelor  justificative si financiar contabile dar si reconstituirea acestor documente in caz de pierdere,furt sau distrugere.
Astazi va prezint nomenclatorul documentelor financiar contabile,asa cum este el
prevazut in OMFP 3512/2008

                                                   NOMENCLATORUL
                                           documentelor financiar-contabile

Nr.
crt.     Denumire formular Cod bază -variantă
0 1 2 3

I. REGISTRELE DE CONTABILITATE
1. Registrul-jurnal 14-1-1
2. Registrul-jurnal de încasări şi plăţi 14-1-1/b
3. Registrul-inventar 14-1-2
4. Registrul Cartea mare 14-1-3
5. - Registrul Cartea mare (şah) 14-1-3/a

II. MIJLOACE FIXE
6. Registrul numerelor de inventar 14-2-1
7. Fişa mijlocului fix 14-2-2
8. Bon de mişcare a mijloacelor fixe 14-2-3 A
9. - Proces-verbal de scoatere din funcţiune a
mijloacelor fixe/de declasare a unor bunuri
materiale
14-2-3/aA
10. Proces-verbal de recepţie 14-2-5
11. - Proces-verbal de recepţie provizorie 14-2-5/a
12. - Proces-verbal de punere în funcţiune 14-2-5/b

III. BUNURI DE NATURA STOCURILOR
13. Notă de recepţie şi constatare de diferenţe 14-3-1A
14. Bon de primire în consignaţie 14-3-2
15. Bon de predare, transfer, restituire 14-3-3A
16. Bon de consum 14-3-4A
17. - Bon de consum (colectiv) 14-3-4/aA
18. - Fişă limită de consum 14-3-4/bA
19. - Listă zilnică de alimente 14-3-4/dA
20. Dispoziţie de livrare 14-3-5A
21. Aviz de însoţire a mărfii 14-3-6A
22. Fişă de magazie 14-3-8
23. - Fişă de magazie (cu două unităţi de măsură) 14-3-8/a
24. Fişă de evidenţă a materialelor de natura obiectelor
de inventar în folosinţă 14-3-9
25. Registrul stocurilor 14-3-11
26. - Registrul stocurilor 14-3-11/a
27. Listă de inventariere 14-3-12
28. - Listă de inventariere 14-3-12/b
29. - Listă de inventariere (pentru gestiuni global valorice)
14-3-12/a

IV. MIJLOACE BĂNEŞTI ŞI DECONTĂRI
30. Chitanţă 14-4-1
31. - Chitanţă pentru operaţiuni în valută 14-4-1/a
32. Proces-verbal de plăţi 14-4-3A
33. Dispoziţie de plată/încasare către casierie 14-4-4
34. Registru de casă 14-4-7A
35. - Registru de casă 14-4-7/bA
36. - Registru de casă (în valută) 14-4-7/aA
37. - Registru de casă (în valută) 14-4-7/cA
38. Borderou de achiziţie 14-4-13
39. - Borderou de achiziţie (de la producători
individuali)
14-4-13/b
40. Decont pentru operaţiuni în participaţie 14-4-14

V. SALARII ŞI ALTE DREPTURI DE
PERSONAL
41. - Stat de salarii 14-5-1/a
42. - Stat de salarii (fără elementele componente ale
salariului total)
14-5-1/b
43. - Stat de salarii (fără elementele componente ale
salariului total)
14-5-1/c
44. - Stat de salarii 14-5-1/k
45. - Listă de avans chenzinal 14-5-1/d
46. Ordin de deplasare (delegaţie) 14-5-4
47. - Ordin de deplasare (delegaţie) în străinătate
(transporturi internaţionale)
14-5-4/a
48. Decont de cheltuieli (pentru deplasări externe) 14-5-5
49. Decont de cheltuieli valutare (transporturi
internaţionale)
14-5-5/a

VI. CONTABILITATE GENERALĂ
50. Notă de debitare-creditare 14-6-1A
51. Notă de contabilitate 14-6-2A
52. Extras de cont 14-6-3
53. Jurnal privind operaţiunile de casă şi bancă 14-6-5
54. Jurnal privind decontările cu furnizorii 14-6-6
55. Situaţia încasării-achitării facturilor 14-6-7
56. Jurnal privind consumurile şi alte ieşiri de stocuri 14-6-8
57. Jurnal privind salariile, contribuţia pentru
asigurări sociale, protecţia socială a şomerilor şi
asigurări sociale de sănătate
14-6-10
58. Borderou de primire a obiectelor în consignaţie 14-6-14
59. Borderou de ieşire a obiectelor din consignaţie 14-6-15
60. Jurnal privind operaţiuni diverse (pentru conturi
sintetice) 14-6-17
61. Fişă de cont analitic pentru cheltuieli efective de
producţie
14-6-21
62. - Fişă de cont analitic pentru cheltuieli 14-6-21/a
63. Fişă de cont pentru operaţiuni diverse 14-6-22
64. - Fişă de cont pentru operaţiuni diverse (în valută
şi în lei)
14-6-22/a
65. Document cumulativ 14-6-24
66. - Document cumulativ 14-6-24/b
67. Balanţă de verificare (cu patru egalităţi) 14-6-30
68. - Balanţă de verificare (cu patru egalităţi) 14-6-30/A
69. - Balanţă de verificare (cu cinci egalităţi) 14-6-30/a
70. - Balanţă de verificare (cu cinci egalităţi) 14-6-30/b1
71. - Balanţă de verificare (cu cinci egalităţi) 14-6-30/b2
72. - Balanţă de verificare (cu şase egalităţi) 14-6-30/b
73. - Balanţă analitică a stocurilor 14-6-30/c

VII. ALTE SUBACTIVITĂŢI
74. Situaţia activelor gajate sau ipotecate 14-8-1
75. - Situaţia bunurilor sechestrate 14-8-1/a
76. Decizie de imputare 14-8-2
77. - Angajament de plată 14-8-2/a









</head><body>
<h1>http://fin8conta.blogspot.com<h1>
<h2>Nomenclatorul documentelor financiar contabile<h2>






6/11/2015

Editarea si arhivarea electronica a documentelor financiar contabile

Pentru editarea si arhivarea electronica a documentelor financiar contabile este necesar  sa se indeplineasca anumite conditii.

1.In ceea ce priveste baza de date trebuie sa existe posiblitatea reconstituirii in orice  moment a continutului documentelor.
2.Documentele financiar contabile arhivate pe suport electronic trebuie sa poarte semnatura electronica a persoanei care le intocmeste,conform Legii 455/2001.
3.Este obligatoriu sa existe un plan de securitate al sistemului informantic astfel  incat sa asigure cerintele minimale si anume:
-confidentialitatea si integritatea comunicatiilor
-confidentialitatea si nonrepudierea tranzactiilor
-confidentialitatea si integritatea datelor
-restaurarea informatiilor gestionate de sistem in caz de calamnitate sau alte evenimente neprevazute.
-arhivarea datelor care sa permita inscriptionarea o singura data si accesarea de ori cate ori este nevoie a informatiilor stocate.
-restrictionarea,detectarea si monitorizarea accesului la sistem.
-inregistrarea datelor din documentele financiar contabile in timp real ,in alt sistem de calcul ,cu aceleasi caracteristici.
-programul informatic sa asigure listarea documentelor financiar contabile.

6/08/2015

Reconstituirea documentelor financiar contabile pierdute ,sustrase sau distruse

In conformitate cu Ordinul  Ministerului Finantelor 3512/2008 orice persoana care constata pierderea,sustragerea sau distrugerea unor documente justificative sau contabile are obligatia sa aduca la cunostiinta in scris ,in termen de 24 de ore de la   constatare ,conducatorului unitatii(administratorului unitatii, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligatia gestionarii unitatii respective).
Conducatorul unitatii, in termen de maximum 3 zile de la primirea comunicarii incheie  un proces verbal care trebuie sa contina urmatoarele informatii:
-datele de indentificare ale documentului disparut
-numele si prenumele persoanei responsabile cu pastrarea documentului
-data si imprejurarile in care s-a constatat lipsa documentului respectiv.
Procesul verbal va purta semnaturile:
-conducatorului unitatii
-conducatorului departamentului financiar contabil sau persoanei imputernicite sa indeplineasca acesta functie.
-persoanei responsabile cu pastrarea documentului.
-sefului ierarhic persoanei responsabile cu pastrarea documentului.
Atunci cand documentul a disparut din cauza conducatorului unitatii,masurile enuntate mai sus se iau de ceilalti membri ai consiliului de administratie,dupa caz.
In conditiile in care documentul pierdut a fost intocmit de catre unitate ,reconstituirea acestuia se face urmand aceleasi proceduri prin care a fost intocmit documentul original, mentionandu-se in antetul acestuia ca a fost reconstituit.
Reconstituirea documentelor se face pe baza unui dosar de reconstituire care va cuprinde toate lucrarile efectuate in legatura cu constatarea si reconstituirea documentelor respective:
-sesizarea persoanei care a constatat disparitia
-procesul verbal de constatare a disparitiei,distrugerii,pierderii,dupa caz
-dovada sanctionarii disciplinare a persoanei vinovate sau a sesizarii organelor de cercetare penala,dupa caz.
-dispozitia scrisa a conducatorului unitatii pentru reconstituirea documentului
- o copie a documentului reconstituit.
In situatia in care documentul disparut a fost  emis de alta unitate,reconstituirea se va face de catre unitatea emitenta, prin realizarea unei copii de pe documentul existent in unitatea emitenta.
Toate documentele reconstituite vor purta in mod obligatoriu mentiunea "duplicat"  si se va specifica numarul si data dispozitiei care a stat la baza reconstituirii.
Nu se pot reconstitui documente de cheltuieli nenominale ( bonuri, bilete de calatorie nenominale,etc)pierdute,sustrase sau distruse inainte de a fi inregistrate in contabilitate .
In aceste situatii vinovatii de distrugerea, pierderea sau sustragerea acestor documente suporta paguba adusa unitatii, sumele respective recuperandu-se conform prevederilor legale.
In cazul gasirii ulterioare a documentului original,documentul reconstituit se anuleaza pe baza unui proces verbal.






</head>
<body>
<h1>htttp://fin8conta.blogspot.com<h1>
<h2>Reconstituirea documentelor financiar contabile<h2/>

6/05/2015

Stimularea investitorilor individuali(business angels)-partea a II-a

Persoana fizica care vrea sa devina investitor individual (business angels)la societatile care indeplinesc conditiile prevazute de Legea 120/2015(le-am prezentat  aici) trebuie sa
indeplineasca cumulativ aceste conditii:
-este persoana din afara societatii si dobandeste calitatea de  asociat prin APORTUL IN NUMERAR la capitalul social,prin majorarea capitalului social in urma emiterii de noi parti sociale.
Investitorul dobandeste astfel partile sociale la valoarea nominala,cu prima de emisiune aferenta aportului pe care l-a  adus,la data majorarii capitalului social. -investeste o suma intre 3000 de euro si 200.000 de euro,echivalentul in lei la cursul BNR din data efectuarii operatiunii.
Plata valorii partilor sociale se va efectua prin virament bancar,dintr-un cont deschis la o banca de pe teritoriul Romaniei.
Suma cuprinsa intre 3000 de euro si 200.000 de euro se calculeaza cumulat(in cazul in care sunt mai multi investitori in  firma)
-banii investiti in societate vor fi folositi doar pentru indeplinirea operatiunilor ce decurg din obiectul principal de activitate
si pe baza planului de afaceri pentru care investitorul a contribuit financiar.
-investitorul nu are fapte inscrise in cazierul fiscal
-investitorul nu a fost condamnat pentru infractiuni de fals in inscrisuri,evaziune fiscala, coruptie, delapidare,de spalare a banilor ,infractiuni contra patrimoniului si pentru terorism.
-detine max 49% din capitalul societatii in care investeste.
In cazul mai multor investitori,acestia vor detine in total  49% din capitalul social.
FACILITATILE FISCALE se acorda pentru maximum 49% din capitalul social,in functie de partile sociale detinute:
-business angel este scutit de la plata impozitului,pentru o perioada de 3 ani,de la data investitiei.
-business angel nu va plati impozit pentru castigul obtinut 
din transferul partilor sociale,cu conditia ca acest transfer sa se efectueze dupa trecerea a minimum 3 ani de la data dobandirii.
La Registrul Comertului,odata cu depunerea cererii de inregistrare pentru majorarea capitalului social se va depune si actul constitutiv al firmei care trebuie sa contina si urmatoarele  clauze:
-participarea la profit si pierderi a asociatilor este proportionala cu partile sociale detinute de fiecare asociat
-deciziile privind planul de afaceri si renuntarea la impartirea profitului aferent investitiei,se ia cu acordul tuturor asociatilor.


6/03/2015

Stimularea investitorilor individuali (business angels)

Legea 120/2015 publicata in monitorul oficial nr 382 din 2 iunie 2015 stabileste modul in care persoanele fizice pot de veni  investitori individuali (business angel)  beneficiaza de  facilitati fiscale ca urmare urmare a obtinerii de parti sociale  in microintreprinderi si intreprinderi mici prin majorarea capitalului social dar si conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o societate ca sa poata beneficia de asemenea investitii.
Pentru ca intr-o societate sa se poata investi conform acestei  legi,societatea trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
-sa fie constituita conform Legii 31/1990,cu modificarile si completarile ulterioare,republicata ,ca societate cu raspunde re limitata(SRL)
-sa fie intreprindere autonoma in conformitate cu prevederile Legii 346/2004(legea IMM-urilor)
-sa nu se afle in incapacitate de plata, in insolventa sau in faliment.
-sa nu fi fost deschisa procedura de lichidare
Exista  restrictii si in privinta obiectului de activitate al intreprinderii,in sensul ca NU pot beneficia de prevederile Legii 120/2015 societatile care au obiect de activitate in domeniile:
-bancar
-asigurari si reasigurari si piata de capital
-intermedieri financiare ,orice alte activitati din domeniul financiar
-tranzactii imobiliare,inchirieri active imobiliare,intermedieri imobiliare,dezvoltare imobiliara
-jocuri de noroc si pariuri.
-productie si comercializare de otel
-productie si comercializare de carbune
-constructii de nave maritime si fluviale
-productie si comercializare de armament,explozibil,munitie,alcool,tutun.
-substante aflate sub control national,plante,substante si preparate psihotrope si stupefiante
-consultanta in orice domeniu.
Intr- o postare viitoare va voi explica si ce conditii trebuie sa indeplineasca investitorii,ce prevederi trebuie sa existe in actul constitutiv cu privire la deciziile ce trebuiesc luate in cadrul unei asemenea societati.


6/01/2015

Breaking News?

In acest week-end am remarcat ca s-au promovat la televiziuni in regim de breaking news , modificarile aduse Codului Fiscal referitoare la tva.
E adevarat ca desi actele normative care modifica Codul Fiscal au fost aprobate si publicate cu ceva timp in urma , majoritatea prevederilor privind tva redus intra in vigoare abia de  astazi, nu toate insa, unele au intrat in vigoare inca de la inceputul anului.
Am fost surprinsa mai ales de promovarea extinderii tva 9% la turism, sub titluri de genul "Extraordinar" "prevederi neasteptate" in Codul Fiscal la serviciile turistice,chiar si serviciile all inclusive sunt cu tva redus 9%!!!.Incendiar! si la alimentele pentru animale tva este redus la 9%(aceasta  intra in vigoare,este adevarat,de astazi.)
Departe de mine gandul sa am critici la adresa presei,cum sa imi permit asa ceva,toata admiratia mea pentru felul cum pot  sa promoveze ca stire de ultima ora o stire pe care si ei au difuzat-o,inca din ianuarie 2015,iar alta din aprilie
Insa ,reusind sa imi atraga atentia, m-au inspirat sa va reamintesc   si eu,cele scrise pe aceasta tema,a tva-ului redus.

Pe data de 23 ianuarie 2015 in articolul intitulat "TVA 9% se extinde in cazul serviciilor turistice",specificam  ca OUG 84 din dec 2014 modifica Codul Fiscal in sensul ca incepand cu 
2015, tva 9% care se aplica pana atunci doar la serviciile de  cazare, se va aplica atat la cazare,cazare cu mic dejun,cazare demipensiune si la servicile all inclusive.
Va invit sa cititi articolul pentru mai multe detalii.
Aceste prevederi au intrat in vigoare din ianuarie , si nu de astazi.
Apoi prin articolul "TVA 9% la alimente aprobata" publicat  pe data de 21 aprilie 2015 va anuntam  categoriile de produse la care se va reduce tva la 9%.
Printre ele,alimente,inclusiv bauturi, cu exceptia celor alcoolice,pentru consum UMAN SI ANIMAL,animale si pasari vii,seminte,plante ,suplimentele alimentare.
Puteti urma link-ul  de mai sus si cititi articolul in intregime.